Try-out Een pijntje door het Zeeater

Eddy Gerretsen

Een pijntje, door Harold Pinter in 1958 als hoorspel gepresenteerd onder de titel A Slight Ache, is de eerste productie van Stichting Het Zeeater. De try-out is op 12 april om 20:00 uur in het Microtheater.
U kunt nu plaatsen reserveren.
Vanaf 20 april volgen er nog voorstellingen in Den Haag en Gouda.

Het is een zonnige dag, de langste dag van het jaar. Flora is al vroeg opgestaan om in de tuin te werken, terwijl Edward aan het werk is in zijn studeerkamer. Niets lijkt voor het oudere echtpaar een prachtige dag in de weg te staan … of het moet die wesp zijn, die het op de honingpot heeft gemunt. Of dat pijntje in Edward’s oog.

Dan verschijnt er een luciferverkoper bij het tuinhek. Een vreemde plaats om zaken te doen, want het pad achter het huis loopt dood. Flora en Edward vinden de oude man fascinerend, maar zijn ook bang voor hem. Toch besluiten ze hem binnen te vragen. Geleidelijk ontstaat er een spel van steeds verder gaande ondervraging, paranoia en verleiding, als Edward en Flora hun angsten en verlangens op de zwijgende luciferverkoper projecteren.

Het plaatje dat resulteert is niet mooi: we zien hoe angst voor het onbekende kan uitmonden in onzekerheid en controledrang, met dramatische gevolgen.