MoederharD brengen we voorjaar 2021

Eddy Gerretsen

Onze voorjaarsproductie MoederharD sloot aan bij bij de herdenking van 75 jaar vrede en Theater na de Dam op 4 mei. Nu dat dit jaar niet mogelijk is schuiven we de voorstelling door naar het voorjaar van 2021. Ook dan zal dit thema weer actueel zijn.

Over de precieze speeldata zullen we u later informeren.

‘MoederharD’ is gebaseerd op het boek ‘Laat mij gaan, moeder’ van Helga Schneider en is tot toneelstuk bewerkt door Margarite Rol, tevens de regisseur van deze productie.

In 1942 werd de 4-jarige Helga  van de ene op de andere dag door haar moeder in de steek gelaten. Deze ging als overtuigde nazi de Führer dienen: ze werd kampbewaakster – eerst in  Sachsenhausen en Ravensbrück, tenslotte in Auschwitz-Birkenau. Vele jaren na de oorlog probeerde Helga contact te krijgen met haar moeder. Die was echter nog steeds overtuigd nazi-aanhangster. Nu verblijft de inmiddels bejaarde en licht dementerende moeder in een verpleeghuis. Helga beseft dat ze nog een laatste kans heeft haar moeder te spreken en ondanks haar weerzin besluit ze haar te bezoeken. Echter, de antwoorden die ze krijgt op haar vele vragen zijn even schokkend als alles wat onbesproken blijft tussen moeder en dochter.

Het thema van dit stuk maakt nog weer eens duidelijk dat een oorlog veel verborgen leed kent en dat keuzes van ouders verstrekkende gevolgen hebben.