Voorjaarsproductie: Moederhard

Eddy Gerretsen

Voor onze voorjaarsproductie hebben we besloten aan te sluiten bij de herdenking van 75 jaar vrede en Theater na de Dam op 4 mei. We brengen de voorstelling ‘Moederhard’ van begin april tot half mei. ‘Moederhard’ is gebaseerd op het boek ‘Laat mij gaan, moeder’ van Helga Schneider en is tot toneelstuk bewerkt door Margarite Rol, tevens de regisseur van deze productie.

In 1942 werd de 7-jarige Helga  van de ene op de andere dag door haar moeder in de steek gelaten. Deze ging als overtuigde nazi de Führer dienen: ze werd kampbewaakster – eerst in  Sachsenhausen en Ravensbrück, tenslotte in Auschwitz. Vele jaren na de oorlog probeerde Helga contact te krijgen met haar moeder. Die was echter nog steeds overtuigd nazi-aanhangster. Nu verblijft de inmiddels bejaarde en licht dementerende moeder in een verpleeghuis. Helga beseft dat ze nog een laatste kans heeft haar moeder te spreken en ondanks haar weerzin besluit ze haar te bezoeken. Echter, de antwoorden die ze krijgt op haar vele vragen zijn even schokkend als alles wat onbesproken blijft tussen moeder en dochter.

Het thema van dit stuk maakt nog weer eens duidelijk dat een oorlog veel verborgen leed kent en dat keuzes van ouders verstrekkende gevolgen hebben.